Lite recept

Öppettider

 

Måndag-Fredag 11-18

Onsdagar öppet till 21:00

Lördag 11-16

Lunchbuffé alla dagar

Serveras vardagar

11:00-13:30

Lördagar 12:00-15:00

Söndagar och vissa helgdagar håller vi stängt

 

Stängt 24-26 Dec

Stängt 31/12-1/1

 

Semesterstängt 4/2 - 25/2

 

Vid evenemang har vi öppet längre. Det ser du under fliken kalendarium. Tex vid evenemangen `Singers Corner´som är första fredagen i varje månad.

Vid bokningar av lokalen kan det hända att vi stänger tidigare. Det uppdateras då på fb och på hemsidan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rådhusgatan 4

745 31 Enköping

Tel. 0171-275 00

Trivsamt, Hälsosamt, Omtänksamt

Ett ställe att njuta av, lugn & ro, mitt i stan.

Att få inspirera till en energi och glädjerik vardag.

Det är en dröm jag lever genom denna restaurang.

Välkomna!

Lia Starälv

 

Fler och fler vill äta mer vegetariskt men säger att de inte kan och att det är svårt att få med sig barnen. Här är en rätt som inte är så ”grönsakig” för er som vill laga vegetariskt för miljöns skull men har en kräsen familjeskara.

 

Tortillapotatis, en långpanna

 

600g potatis

200g lök

2 tsk hela fänkålsfrön

4 vitlöksklyftor

1/2 kruka rosmarin eller 1 msk torkad

7 ägg

1,5 tsk salt

Olja eller annat stekfett

 

Sätt ugnen på 175°C Klä en långpanna med bakplåtspapper. Skala och tärna potatisen smått och bred ut i långpannan, ställ in i ugnen. Skala och finhacka löken, bryn den lätt i stekpanna och strö den över den varma potatisen. Strö också över fänkålsfröna. Ställ in potatisen igen. Skala och pressa vitlöken i en bunke, knäck i äggen och salta, vispa ihop. Hacka rosmarin. Känn efter om potatisen är färdigstekt, är den det så häller du över äggen och rosmarinen. Ställ in i ugnen tills äggen har koagulerat.

 

Fänkålsfrön är en spännande krydda. Den gör sig bra i feta rätter och tillsammans med syrliga frukter i efterrätter. I Sverige har den mest använts som brödkrydda och i brännvin. Är du nybörjare i den vegetariska världen så är potatis en räddare i nöden, betydligt bättre näringsmässigt än pasta. Fänkålsfrön lindrar gasbildning och matsmältningsbesvär. När min son hade kolik bryggde jag ett milt te på fänkålsfrön för att ge honom lindring.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag läser just nu boken `Kinastudien´som ger en inblick i en omfattande vetenskaplig studie om kost på ett övergripande plan. Den tar inte hänsyn bara till en komponent i vår mat utan om hela det komplexa i att äta och tillgodogöra sig mat under en lång tid. Den inspirerar mig nu till att börja lägga upp de recept jag själv kan leva på, som är goda, enkla, hälsosamma och veganska. Vetenskapen om hälsa förändrar sig alltid och går alltid att diskutera. Detta är vad jag tror på just nu.

Och jag skall försöka ge er måltider som ger er hälsa.

 

Denna vecka fick jag goda kommentarer på en gryta jag "smakade fram" i tisdags:

 

Mustig Svart Böngryta

 

Olja att bryna i, jag använder svensk, ekologisk rapsolja.

3 gula lökar, finhackade

1 auberginne, tärnad

1 zuzzini, tärnad

500g krossad tomat

1 dl tamari

1 msk basilika

1 tsk mejram

1 tsk spiskummin

1 tsk salvia

0.5 tsk svartpeppar

900g kokta svarta bönor

2-3 tsk salt

Bryn löken länge på medelvärme, tills den luktar riktigt gott, den där umami-doften. Lägg i auberginn och fortsätt bryna tills de är bruna och mjuka, lägg då i resten av ingredienserna förutom svarta bönorna. Koka ihop tills smaken av kryddorna tagit sig ut, ca 10 min. Lägg då i svarta bönorna, salta, smaka av med mer peppar eller salt om så behövs och ge ett uppkok. Om du vet med dig att hela grytan inte kommer att gå åt så ta bort det du skall kyla ner innan du ger den ett nytt uppkok, och kyl så effektivt du kan.

Det blir en mustig smak på denna gryta, för att få en komplett måltid serverar du den till en sallad med bovete eller quinoa och råa grönsaker.

 

Med grönsaker menar jag inte sallad, gurka och tomat. De kallar jag salladsgrönsaker.

Grönsaker kan vara rivna rotfrukter, riven rå pumpa, kålrabbi, zuzzini, broccoli, salladsärtor, majs, blomkål och alla andra kålsorter.