Våra kurser

Öppettider

 

Måndag-Fredag 11-18

Onsdagar öppet till 21:00

Lördag 11-16

Lunchbuffé alla dagar

Serveras vardagar

11:00-13:30

Lördagar 12:00-15:00

Söndagar och vissa helgdagar håller vi stängt

 

Stängt 24-26 Dec

Stängt 31/12-1/1

 

Semesterstängt 4/2 - 25/2

 

Vid evenemang har vi öppet längre. Det ser du under fliken kalendarium. Tex vid evenemangen `Singers Corner´som är första fredagen i varje månad.

Vid bokningar av lokalen kan det hända att vi stänger tidigare. Det uppdateras då på fb och på hemsidan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rådhusgatan 4

745 31 Enköping

Tel. 0171-275 00

Trivsamt, Hälsosamt, Omtänksamt

Ett ställe att njuta av, lugn & ro, mitt i stan.

Att få inspirera till en energi och glädjerik vardag.

Det är en dröm jag lever genom denna restaurang.

Välkomna!

Lia Starälv

 

 

Hej!

Vad sägs om en kurs som fyller dig med kunskap, vilja och glädje att föra in mer grön och oraffinerad mat i ditt liv?

Passen handlar om lite näringskunskap, basvarukunskap, matlagningskunskap och hur vi med matens hjälp kan stärka vår hälsa på ett glädjefyllt sätt.

Tanken är att de som går kursen sakta men säkert skall få in nya vanor i sin matlagning så att kunskapen blir bestående och stannar kvar när kursen är slut.

Det är ingen regelrätt matlagning utan teori med prova på och mycket inspiration och recept. 

Passen har olika tema. De står för sig själva så du inte blir tvungen att gå alla för att få ut något av dem.

Jämna veckor ligger passen på torsdagar 18:30 samma pass upprepar sig på ojämna veckor på tisdagar så du kan gå samma pass två ggr om du vill.

Starten går den 8:e Mars och sista passet är den 5:e Juni.

Tiden båda dagar är 18:30

 

8 & 13 Mars: Energirik mat som stärker Tarmbiotan

De senaste årens tekniska utveckling har låtit vetenskapen ta stormkliv när de har kunnat följa och mäta processer i kroppen. Den största fascinationen tycker jag ligger i upptäckten av det som sker i vårt tarmsystem. Människokroppen har fått en ny ”hjärna”, Tarmbiotan, som består av ett kluster av bakterier som vi genom vår kost kan få att hjälpa eller skada oss.

Så detta pass förmedlar jag kunskap som kan förändra ditt liv!

 

22 & 27 Mars: Rotfrukter

De är lätta att lagra, smakar olika färska och kokta, har olika färg och är förhållandevis billiga.

Beroende på kryddningen kan du komponera vad som helst i köket av denna underbara växtgrupp.

Har vi en juicemaskin hemma blir saften ett välbehövligt tillskott under vinterhalvåret och pulpan (resterna efter pressningen) går ändå att använda i matlagningen sen.

Så här på våren är de en bra grönsak innan primörerna kommit igång.

Jag dukar upp ett bord med kokta & råa rotfrukter, vilken använder vi till vad?

 

5 & 10 April: Vegetariska & veganska biffar

Det finns många sätt att göra en Puck på, vilket är namnet jag hellre använder. När du väl lärt dig grunderna så kan du nästan förvandla vilken grönsak som helst till en god bit mat som även går hem hos köttätare. I detta pass går jag igenom olika bindemedel, ingredienser och smaksättningar, ni får prova på och designa er egen Puck.

 

19 & 24 April: Fermenterad mat & levande föda

Fermentering har varit ett sätt att förlänga ett livsmedels hållbarhet. Men det är dessutom ett fantastiskt hjälpmedel att hålla oss friska på. I detta pass berättar och visar jag hur du mjölksyrar grönsaker.

Levande föda är mat som ger oss maximalt med vitaminer, enzymer och livsenergi.

Det gröna är det närmaste solljus vi kan komma i form av mat.

Att äta mörkgröna växter är en av de starkaste möjligheterna att få friska celler vid vår alltjämt pågående celldelning. Det är i celldelningen cancern gör sitt inträde i våra kroppar så att ge den styrka att stå emot är ju bra.

Hur kan vi då få in mer klorofyll i vår vardag, var hittar vi den i de nordiska grönsakerna och hur kan vi få våra barn att tycka om den?

 

3 & 8 Maj: Glutenfri bakning och prat om socker/sötning

Det är som med vanlig bakning, när man väl lärt sig grunderna och tankesättet så ger övning färdighet. Det här är en hjälp för dig som fått celiaki eller som av andra anledningar vill fika glutenfritt. Nu finns xantangummi som en hjälp att få saftiga mjuka kakor. Vi pratar mjölblandningar för både bröd, knäckebröd och kakor.

Socker, agavesirap, honung, koksossocker, lucuma...

Vad är bra och vilka skall jag undvika?

Vi är individer och några har förmågan att äta lite socker medan andras hjärnor talar om för dem att frossa så fort det kommer en sötsmula i mungipan.

Jag tillhör den sista gruppen så i detta pass delar jag med mig om hur jag själv klarar av att stå emot sötsuget. Vad finns det för alternativ när kroppen börjar skrika, hur tar jag kommandot över tankarna?

Vi designar vår egen Raw food boll.

 

17 & 22 Maj: Bönor

Denna användbara basvara så fylld av fibrer och proteiner. Enkel att förvandla till biffar, soppor, röror och att tillföra till de rätter du tillagar för att höja nyttigheten. Som barn tyckte jag den var hemsk, nu är den en favorit. Hur kan vi kamouflera den för att familjen skall tycka om den?

Vi gör en bönpasta.

 

31 Maj & 7 Juni: Festmat, drycker, alger, frukostar, mellanmål osv.

Helt enkelt ett pass där jag försöker få in så mycket som möjligt som vi kanske missat på vägen genom denna kurs. Ni kommer att få ge förslag för innehållet, och så äter vi något gott tillsammans som avslutning.

 

 

Så välkommen att anmäla dig till Matis & Pratis!

Anmälan endast via mail, med fullständigt namn och telefonnummer.

(För att jag skall kunna hålla ordning på saker och ting.)

lia@matisochpratis.se

Hela terminen för 500:-